Strandok

Csodálatos strandok Zadar környékén

Ha Horvátország és nyaralás, akkor egyértelműen: Zadar strandok! Zadar ugyanis az egyik legnépszerűbb horvátországi tengerparti város, amely egy kis szigetre épült. A harcokkal teli történelmet megélt városka Magyarországtól alig 400 kilométerre terül el és Budapesttől is mindössze 630 kilométert kell megtennünk, hogy gyönyörű strandjait élőben is megcsodálhassuk. Népszerűségét a Dalmáciához való közelsége és a Közép-Dél-Dalmácia útvonal, valamint a régió felé tartók átkelőhelyeként való szerepe is növelte. Zadar ugyanis mindig útba esik, ha a környéken nyaralunk!

Zadar és környéke számtalan káprázatos stranddal várja a turistákat, hogy a hol homokos, hol kavicsos partjain, a mesésen kék, átlátszó tenger vízében megmártózhassanak. Zadar egyaránt kínál lazító, pihentető kikapcsolódást a kényelmes nyaralók számára de számtalan fakultatív programmal is megörvendezteti az aktív pihenés kedvelőit, így méltán eseménydús nyaralást is eltölthetünk a városkában és környékén. A történelmi óváros hangulata minden korosztályt képes magával ragadni, így érdemes elsétálni és megcsodálni látványosságait. Aktív programok kínálatából sincs hiány, hiszen minden egyes napra juthat valamilyen szervezett program. Népszerűek a szigetlátogatások, a hajós kirándulások és a közös strandolások is.

Zadar város strandjai és látnivalói

Zadar közepét a gyönyörű főutca szeli ketté, amelyen akár minden egyes nap végigsétálhatunk, hogy meglátogassuk különböző látványosságait, strandjait. Ha éppen nem a strandon szeretnénk tölteni a napunkat, érdemes meglátogatni a számos nevezetesség és látványosságok egyikét. A főutca mellett a Szent Donát körtemplom, a Zadar katedrális, a Tengeri orgona, a Nap köszöntése és a Népek tere várja a látogatóit. Bár sokan elsősorban Zadar és környékbeli strandjai miatt járnak ide nyaralni, érdemes egy-egy napot rászánni ezekre a látványosságokra is.

A korábban Szentháromság néven említett Szent Donát templom még a IX században épült és nevét az építtető Donát püspökről kapta, a XV században. A harangtorony nélküli, régi templomot, két szintes kialakítása és jellegzetes kör alakja teszi különleges látványosságá. Mögötte találjuk meg a Szent Anasztázia katedrálist, mely a XIX században harangtornyot is kapott. A monumentálisan kialakított belső tér, gótikus építészeti elemekkel került kialakításra. Zadar katedrálisa az egyik legnépszerűbb látnivaló az óvárosi városrészben.

A fiatalok és idősek egyaránt kedvelik a tengerpart északi részén elhelyezkedő Tengeri orgonát. A lépcsőzetes alakzatban elhelyezkedő építmény „billentyűire” nagy tömeg gyűlik össze minden naplementekor, hogy a tengerben és a horizontban gyönyörködhessenek. Különlegessége, hogy a lépcsők mögötti lyukakból különböző zörejek és hangok hallatszódnak. Itt találkozik a művészet, a kivitelezés a természet lenyűgöző varázslatával. A Tengeri orgona, a turisták egyik legnépszerűbb látványosságának számít.

A Tengeri orgonán túl, Zadar óvárosának legújabb látványosságával találkozhatunk. A sétány legvégén kialakított alkotás, A Nap Köszöntése. A természet erejéből kialakult fényjáték kicsik és nagyok kedvence, formájában szimbolizálja a természet fontosságát. Még a Tengeri orgona és a Nap köszöntése ideális helyszín a nap lezárásának, a naplemente után a központba is ellátogathatunk a Népek terére. Ez a zadari élet központja. A rendezvényekkel, árusokkal és zenével megtöltött tértől eljuthatunk akármilyen látnivalóig, így meglátogathatjuk a Tengeri kaput, a Főutcát, a Öt kút terét, az egyetem épületét, de a téren megnézhetjük az Óratornyot, a Loggiát és a Városházát is.

Az időjárás strandra csábít Zadarban!

Ha megtekintettük a legnépszerűbb látványosságokat és megkóstoltuk a helyi étel és ital különlegességeket, akkor nincs más dolgunk, mint átadni magunkat a pihentető, lazító nyaralás örömének; a strandolásnak. Szerencsére Zadar és környéke bővelkedik a gyönyörű strandoktól és az időjárás is kedvez az itt nyaralóknak. Az Adriai tenger partvonalán elterülő város sok kisebb-nagyobb sziget között fekszük el. Mediterrán éghajlatára jellemző a hosszú, forró és száraz nyár és az enyhe, nedves tél. Júniustól augusztusig naponta 11 órán át élvezhetjük a kényeztető napsugarakat, amelyek ideális strandolási időt garantálnak. Szerencsére Zadarban nagyon ritkán van eső és júniustól egész szeptemberig tart a strandszezon. A legmelegebb hőmérséklet júliusban és augusztusban vár bennünket, amikor a tenger vize akár a 25 fokos hőmérsékletet is elérheti.

Zadar beépítettsége miatt csak szerényen kínál strandolási lehetőségeket, ezért érdemes néha autóba vagy buszba szállni, hogy a környékbeli strandokat is meglátogassuk. Az egyik legnépszerűbb Zadar strandot a Bamboo Beach Bar biztosítja de a városi strand is igen népszerű. A lassan mélyülő homokával hódít a zadari strandok közül a Borik strand és felhevült turisták kedvence, az óváros déli sarkában lévő mini-strand, ahol ugyan köves a part, de egyedül itt szabad az óvárosban fürdeni. A környékbeli strandok közül a Sukosan, a Nin, az Ugljan, a Kolovare, a Borik, a Puntamika, a Diklo, a Petrcane, a Kukjica és az Osljak a legnépszerűbbek, ezekre a strandokra érdemes átkocsikázni, hiszen a rövid útért cserébe feledhetetlen élményeket ígérnek.

Bamboo Beach Bar és Strand

A Bamoo az óvárostól északra, a kompkikötővel szemben, a sarokban helyezkedik el. A bárban minden megtalálható, amire egy nyaralni vágyónak szüksége lehet: gyönyörű látvány, kilátás az óvárosra, koktélok, játszóterek, éttermek, sportolási lehetőség és persze gyönyörű tengerpart és strandolási lehetőség. Azok számára, akiknek Zadarban van a szállásuk, szinte kötelező ellátogatni egyszer ide, hogy egy igazi horvát hangulatot éljenek át, egy igazi horvát strandon. Ezen a strandon  ugyanis reggeltől estig élvezhetjük a horvát tengerpart minden előnyét.

Zadar város szabad strandjai

Túl a Bamoo Bár strandján, útban a Borik strand felé, útközben több helyen is lehetőségünk van fürdeni. Ezeket a kisebb strandok nem kimondottan kiépített strandok, inkább a közösség által kialakított, szabad fürdőző helyek. Ezeken a strandokon is minden lehetőséget megragadhatunk a pihenésre. Napozhatunk, strandjátékokat játszhatunk és akár fürödhetünk is a gyönyörű, meleg, hullámzó tengerben. Az igen népszerű városi szabadstrandokra akár egy-egy városlátogatás vagy látványosság megtekintése között is kiruccanhatunk, megpihenni és pár kellemes órát eltölteni.

Borik strand, Zadar

A környék egyik leggyönyörűbb strandját a Borik üdülőrészben találjuk. A városi szabad strand zónákon túl található, a Falkensteiner Hotel előtt. A tökéletesen felszerelt látványos strand kiérdemelte a Kék Zászlós Strand minősítést. A Kék zászlót 1985 óta ítélik oda azoknak a strandoknak, amelyek a legtisztább, legátlátszóbb kék vízzel rendelkeznek. A Kék zászló szimbolizálja a tisztaságot és a garancia a szennyezett mentességre is. A Borik strand tehát megfelel olyan szigorú előírásoknak mint a környezetvédelmi oktatás és információnyújtás, a tökéletes vízminőség, a környezetvédelmi intézkedések, valamint a biztonság és kiszolgálás. Ebben a homokos, lassan mélyülő strandban senki nem fog csalódni. Zadar legkonfortosabb strandja itt vár ránk! Az igényes strandozók paradicsoma a gyönyörű tengerparti körülményeken túl napágyakkal és csúszdákkal csábítja ide a turisták tömegeit évek óta.

Mini strand az óvárosban

Bár Zadar óváros részén tilos fürdőzni, egyik szegletében, a déli sarkában mégis van erre lehetőségünk. Az óvárosi strand közvetlenül az Egyetem épületén túl helyezkedik el, a bástya lábánál. Itt egy keskeny tengeri bejárón pihenhetünk meg és a köves parton tudunk a hűsítő habok közé merülni ha elfáradtunk a városi sétálásban és szeretnénk megpihenni, felfrissülni. A nagy melegben sokan válasszák ezt a partszakaszt a megmártózásra, lehűlésre.

Kolovare strand Zadarban

A Zadar városát ölelő adriai tengerpart egyik legismertebb strandozó helye a Kolovare strand. Ez a strandozó hely is igen népszerű a helyiek és a turisták körében egyaránt. Akárcsak a Borik strand, ez a strand is kiérdemelte, a Kék zászló minősítést, ami garancia a minőségre és a szolgáltatások sokaságára. Az átlátszó tenger vize mellett, kavicsos és betonos part terül el, ami mögött egy fenyőerdő biztosítja az árnyékot a hőség ellen. Kisgyermekes családok számára is ideális, akárcsak az idősebb korosztály számára. A strandon üzleteket, kávézókat, éttermeket és egy bárt is találhatunk, amely a szórakozni vágyó fiatalok kedvence. Lehetőség van a szárazföldi és vízi sportolásra, van nyilvános wc és zuhanyzó, illetve öltöző kabinok is. Bérelhetőek napágyak, napernyők és különböző vízi járművek is.

Strandolási lehetőségekkel vár Diklo, Puntamika és Borik is

Zadar városától alig néhány kilométerre található több, kisebb idegenforgalmi település is. Ezek a kis települések azonban változatos látnivalókkal, szép strandokkal és élménydús fürdőzéssel csalogatják a turistákat. Diklo helységben betonos és kavicsos strand vár bennünket, amelynek közvetlen közelében sportolási lehetőségek várják a mozogni vágyókat. A különböző hotelek és vendéglátó egységek gyűrűjében elhelyezkedő strand igen közkedvelt az ide látogatók körében. Borik egy fenyveserdő melletti kavicsos strand élményét hozza el számunkra, ahol éttermeket és kávézókat is felkereshetünk, de akár csónakázhatunk is egyet. A búvárkodást bárki kipróbálhatja, akárcsak a szörfözést és a gyerekeket játszótér is várja a strandon. Zadar várostól alig 3 kilométerre, autóval, robogóval, biciklivel vagy akár gyalog is elérhető egy kellemes, kavicsos strand; Puntamika. Családias üdülésekhez ideális apró kavicsos partja és sekély tengeri bejárata miatt. A strandon játszótér, étterem és bár is megtalálható.

Látogassunk el a környékbeli települések strandjaira is!

Ha Zadarban nyaralunk, okvetlenül látogassunk el Sukosanba, hiszen itt van a legismertebb homokos, gyerek strand, a Djecji raj. A sekély víz mellett zuhanyzók, öltözők és egészségügyi objektumok is megtalálhatóak. Bérelhetünk vízibiciklit, heverőt és napernyőt is.

Zadartól nem messze található Petrcane, ahol számos strand várja a turistákat. A leghíresebb strand Punta Skala, ahol 6 eurós belépő díjért cserébe gyönyörű homokos és apró kavicsos szórakozás és sportolási lehetőség vár ránk az úszás élménye mellett. A strand déli részétn fenyvesek és kövekkel kilapozott részek teszik változatosabbá a strandot. Petrcane déli oldalán vár bennünket a Radman strand kavicsos partja, amely gyerekek számára is ideális játszóhely. Kávézó, cukrászda is található a sziklás strandon, amelyen keresztül betonozott út vezet.

Nin városában található a legcsodálatosabb homokos strand a Ninska Laguna, amely 3 kilométer hosszú. A Királynő strandján a víz mindig meleg, a víz sekély, a parton pedig bárok, kávézók és éttermek várják a kikapcsolódni vágyókat, hogy egész nap jól érezzék magukat ezen a csodás helyen.

Az Ugljan szigeten helyezkedik el Kikljica, amely egy kis üdülőtelepülés. A fantasztikus turisztikai szolgáltatásokat és strandokat kínáló városka legszebb strandja a Sabusa, amely a nyugati parton terül el. A betonozott strandon egész nap napozhatunk, de árnyékos részein hűsölhetünk is. A tenger sekély, a tengerfenék homokos. Néhány percnyi sétával pedig a nudista strandot kedvelőket várja a Mala Sabusa naturista strand.

Ha pedig Zadar környékén keresünk egy eldugott szigetet, okvetlenül látogassunk el az Adriai-tenger legkisebb lakott szigetére: Osljakra, ahová komppal lehet átjutni. A tömeget és zajt magunk mögött hagyva meglátogathatjuk az autómentes kis települést, ahol még csak üzletek és bárok sem találhatóak. A páratlan szépségét a sziget sokszínűsége adja. A kis sziget több széles kavicsos és sziklás stranddal várja a turisták elől elmenekülni vágyókat.

Így tehát, ha Horvátországban nyaralunk és Zadar a nyaralásunk célpontja, biztosak lehetünk benne, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletesen megfelelő strandot a számtalan lehetőség közül!

 
Sukosanban a legismertebb strand a Gyermek menny

( Djecji raj). A strand homokos ezért és azért mert
sekély a víz nagyon megfelelő a gyerekek számára. Zuhanyzókkal, öltözőkkel és egészségügyi
objektumokkal van felszerelve. Heverőt és vízibiciklit is ki lehet bérelni. A közelben kávézok vannak ahol
italokkal frissítiheti fel magát
Petrcane
Petrcanban számos strandot talál. A híres Punta Skala strandra a belépő 6 euró fejenként. A strand
homokos egy kis kaviccsal és nagy választékkal rendelkezik ami a szórakozást és a sportot illeti. A déli
részén sétálva a fenyvesek mellett számos kavicsos strandot találunk kövekkel és kilapozott részekkel.
A déli oldalon a Radman köpenyt egy kavicsos strand, köves lapokkal, az északi oldali köpenyt, sziklás
homokos strandok borítják, mely alkalmasak a gyerekek számára, árnyasokkal, kávézókkal és
cukrászdával a közelben, és a köpeny keleti oldalán a sziklás strandok részben betonozottak és
kavicsosak, melynek közelében beach bar található.

Nin
Nin a homokos strandjairól híres, melyek körbeveszik a várost. A legnagyobb és a legismertebb a Ninska
Laguna, vagyis Királynő strandja, mely 3 km hosszú. Sekély és a meleg tenger jellemzi, mely megfelelő
a gyerekek számára. Nin egy kis szigeten fekvő település észak-nyugatra Zadartól. Sekélyvízű
tenger és jobbnál jobb strandok veszik körbe, melyek közül a leghíresebb a Ninska Laguna, a
Királynő strandja. A strand homokos, gyógyiszapja számos egészségügyi probléma esetén segít.
A tenger sekély és meleg, ideális a gyerekeknek és az úszni nem tudóknak. A strandon bárok,
éttermek és számos egyéb szolgáltatás biztosítja, hogy egész nap jól érezzük itt magunkat.
Kukljica
Kukljica egy kis üdülőtelepülés Ugljan-szigeten, nagyszerű turisztikai szolgáltatásokkal és
különböző strandokkal. Zelena Punta közelében több gyönyörű strandot is találunk. Ezek közül
az egyik legszebb a Sabusa a nyugati parton.
A strand betonozott és ideális a napozáshoz, árnyékos részei is vannak. A tenger sekély, a
tengerfenék homokos, nagyszerű a vízisportokhoz. Ideális választás kisgyermekes családoknak
és úszni nem tudóknak. Néhány percnyi kellemes sétával elérhetjük az eldugott Mala Sabusa
nudista strandot
Osljak
Osljak az Adriai-tenger legkisebb lakott szigete, melynek csupán néhány idősebb lakója van. A
Zadar csatorna partján álló hotelhez a szárazföldről komppal lehet átjutni. Ez a hely a legjobb
választás azoknak, akiknek elegük van a tömegből és a zajból. A szigeten nincsenek autók,
üzletek, bárok és egyáltalán nincs éjszakai élet.
Páratlan szépsége, a sziget belsejének természeti sokszínűsége miatt a sziget a természeti parkok
közé tartozik. Strandjai rendkívül szélesek, köztük mindenki megtalálhatja a számára legjobb
kavicsos vagy sziklás partszakaszokat.