Zadar látnivalói

Zadar legnépszerűbb látnivalói


Az Adriai-tenger partján terül el Zadar, Horvátország egyik legnépszerűbb üdülő paradicsoma. Sokszínűsége, gyönyörű éghajlata és temérdek látnivalója teszi ilyen felkapott nyaralóhelyé a mesés tengerparttal körül ölelt városkát. A település történelme igen sokszínű és bővelkedik háborús történetekben. Zadar nem csak turista látványosság és a kikapcsolódni vágyók fellegvára, de jelentős kikötőváros is. A városka területe kevesebb mint 200 négyzetkilométer és lakosainak a száma a 80.000 főt is alig haladja meg. A szigeten elsősorban horvátok és szerbek élnek de néhány albán, bosnyák és olasz nemzetiségű lakos is elvétve található a szigeten.

A világháborúk során, Zadar 80 százaléka megsemmisült, így a második világháború végére mindössze csak 6000 lakója maradt. Zadar 1947-ben Jugoszláviához csapódott és egészen az 1995-ös polgárháborúig az ország része maradt, azóta már hivatalosan is Horvátország részét képezi. A háború után gyorsan újjá épült település gyorsan fellendült, köszönhetően az olyan jelentős gazdasági tevékenységeknek mint a halászat, a dohánygyártás, a likőrgyártás, a tankereskedelem, a tankerhajózás, a lignittermelés és persze a turizmus. A város ugyanis olyan gyönyörű, történelmi jelentőségű látnivalókkal csalogatta oda a pihenni vágyókat, amely gyorsan népszerű üdülő várossá tette. A természeti kincsei káprázatos látványt nyújtanak a nyaralni vágyóknak. Mára már Zadar és környéke is hemzseg a kiépített strandoktól, ahol kristály kék, átlátszó, meleg víz várja a turistákat. Zadar ideális nyaralóhely kicsiknek, nagyoknak és időseknek egyaránt.

Zadar, mint a kultúra bölcsője

Zadar kulturális fejlettsége, lakosságszámától függetlenül igen jelentős. Számtalan neves horvát politikus, egyházi méltóság, zeneművész, színész, építész, festő, sportoló és irodalmár népszerűsíti a város nevét. A vízi sportolási lehetőség mellett, szárazföldi, labdajátékok és ütős sportok is szerepelnek a sziget nevezetességei között. Nem csak olimpiai evezős, vitorlás és vízilabdázó de válogatott labdarúgó, kosárlabdázó és asztaliteniszező is származik ebből a kis, tenger menti városból.

A zenei életben is bővelkedő horvát település operaszerzőket, karmestereket, zongoristákat, hegedűművészeket, csellistákat és énekeseket is kitermelt magából, de innen származik a spagetti westernjeiről híres Gianni Garko, horvát–olasz színész is. A város építészete a mai napig kiemelkedő remekműnek számít, hiszen számtalan szobrász és építész munkáját dicséri és dicsőíti a mai napig. Kulturális sokszínűségét testvérvárosainak sokasága is jelzi. Nem csak Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Chileben van testvérvárosa, hanem Magyarországon is. Sokan nem tudják, de Zadar magyar testvérvárosa; Székesfehérvár, így a magyaroknak is van némi kötődésük ehhez a csodálatos, napfény sütötte, vonzó nyaraló városhoz.

Hol kapcsolódhatunk ki, ha Zadarra látogatunk?

Zadar, egy gyönyörű tengerparti városka, tele látnivalókkal. A sok látványosság mellett, amely a város építészetét és történelmét őrzi, természetesen van lehetőségünk a strandolásra is. Zadar azonban nem merül ki a kulturális látványosságok és a strandolás kettőséből, hiszen ez az aprócska város, olyan fesztiváloknak is helyet ad mint a Zenés Est a Szent Donátusban, a Zadari Kulturális Fórum, a Zadar snova, vagyis a nemzetközi színházi és művészeti fesztivál, a Zadari Színházi Nyár, valamint a keményebb zenét kedvelőinek az MMS, vagyis a Melting metal summit metál fesztivál.

Akik nem rajonganak a színházért és a koncertekért, megtekinthetik a helyi horvát könyvtárakat is, hiszen ebből kettő is található az apró településen: a Városi könyvtár és a Tudományos könyvtár. A történelem rajongók élvezni fogják a városban található múzeumok tárlatait is. Zadar múzeumai között ugyanis megtalálható az Archeológiai Múzeum, a Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Tengerészeti Múzeum, valamint az Egyházi művészet állandó kiállítása is várja kedves látogatóit. A helyi sajtó számtalan termékét forgathatjuk - némi horvát tudás mellett - a bőséges reggelink mellé. A Zadarski list (Zadari lap), a Narodni list (Nemzeti lap), a Zadarski renional (Zadari régió) és a Htvatski list (horvát lap) mind megtalálható a helyi boltokban és újságárus bódékban. Aki pedig a helyi filmeket szeretné megtekinteni, beülhet a Győzelem nevű zadari moziba.

Zadar az esti életben is bőséges szórakozást kínál. Nem csak a strandokon találhatóak bárok, hanem a központban is várja a fiatalokat és időseket néhány helyi klub. A helyi klubok közül nappal a Bamboo Beach Bar a legnépszerűbb, hiszen közvetlenül a tengerpart mellett helyezkedik el és frissítő italkínálatához csodálatos kilátást is biztosít a betérők számára. Egy forró kávé vagy hideg koktél után pedig megmártózhatunk a csodaszép tengerben is. A városban azonban érdemes felkeresni a többi klubot is, amelyek bőséges ital kínálattal, csodás hangulattal és horvát szeretettel várják a turistákat is. A legnépszerűbb zadari klubok a Gotham, a Garden, az Arsenal, a Forum, a Shark, a Stress, a Vegas, a Maya pub, a Mango és a Go-Ga, amelyeket érdemes is felkeresni, ha zenés kikapcsolódásra vágyunk.

Zadar strandjait is érdemes meglátogatni

Zadar több, általában betonos és apró kavicsos stranddal rendelkezik, ahol egész napokat tudunk eltölteni. Bár Zadar a kisebb nyaraló települések közé tartozik, szerencsére több, jól kiépített strand is várja a turistákat. A strandokon általában bérelhetünk nyugágyat, vízi járművet és sportoláshoz szükséges kellékeket, felszereléseket is. A strandok ivóvízzel, mosdóval és nyilvános zuhanyzóval is el vannak látva. A parton pedig több bár, kávézó és étterem is várja a vendégeit. Zadart méltán nevezhetjük a strandolók paradicsomának is, hiszen az állandó napos idő, akár 25 fokosra is felmelegíti a tenger vizét, ahová hosszú, lassan mélyülő, apró kavicsos parton tudunk bejutni.

A Bamboo Beach Bar azonban a városi strandok között is kiemelkedő helyet foglal el, hiszen egyike annak a néhány strandnak amely nem kavicsos parttal, hanem homokos, lassan mélyülő partjával hódítja meg a turisták szívét. Ez a strand egyaránt kedvez a családosoknak, pároknak, idősebbeknek és a kisgyerekeknek is. A városban azonban van több szabad strand is, amely ugyan nincs kiépítve, de a helyiek és a turisták méltán keresik fel ezeket a kisebb strandokat, hogy megmártózhassanak a hűsítő tenger vizében.

A szabad strandokon keresztül haladva, eljutunk a város egyik Kék Zászlós Minősítéssel rendelkező strandjáig, a Borik üdülőrészre. A homokos parton minden megtalálható, ami e szigorú előírásokat megkövetelő Kék Zászlós minősítéshez elengedhetetlen. A minősítés garantálja a turisták számára, hogy megfelelő minőségű vízben úszhatnak és a parton minőségi kiszolgálásban részesülnek. A helyiek kedvence, egy eldugott kis sarok, ahol egyedüliként nem tilos az óváros részben úszni. Ez közvetlenül az Egyetem mögött található, a város déli sarkában.

Látogassunk el strandolni, a környékbeli településekre is!

Nem csak Zadarban, hanem a környékbeli kisebb nyaraló településeken is több lehetőség várja a fürdőzni vágyókat. A Kolovare strand másik nagy kedvenc a helyiek és a turisták között, hiszen a Borik mellett ez a strand érdemelte még ki a Kék Zászlót. A kavicsos strand méltán híres sportolási lehetőségeiről, bárjairól és az őt átölelő fenyvesről, ahol árnyékra lelhetünk. Zadartól alig néhány kilométerre található Puntamika és Diklo, amely ideális helyet biztosít a családias üdülők számára. A legismertebb gyerekstrandot azonban Sukosanban találjuk, ahol a homokos Djecji raj található.

A környéken található Petrcane, ahol több strand is várja a turistákat, homokos és apró kavicsos partokkal. Érdemes ellátogatni Nin városában is, hiszen itt található a környék egyik legszebb homokos strandja a Ninska Laguna, amely 3 kilométer hosszan terül el az Adriai-tenger partján. A szigetes kalandokat keresők számára elsősorban Ugljan szigetét érdemes felkeresni, hiszen itt található Kikljica, amely egy apró üdülőtelepülés, fantasztikus turisztikai szolgáltatásokkal. A kis sziget legszebb strandját Sabusa néven keressük a nyugati parton. A tenger itt sekély, a hűvös part betonnal fedett és a naturista strandot kedvelők is néhány perc alatt megtalálhatják itt a Mala Sabusa nevű nudista strandot.

Ha pedig elegünk lett a nyüzsgő, népszerű strandokból és a város zaját is magunk mögött hagynánk egy időre, utazzunk el Osljakra. Ez az eldugott kis sziget az Adriai-tenger legkisebb lakott szigete, ahová komppal tudunk átjutni. A csodálatos kis település feledhetetlen és páratlan élményt képes nyújtani a világtól elvonulni vágyóknak. A kis településen ugyanis sem autók, sem boltok, sem pedig bárok és klubok nem találhatóak meg. A piciny sziget több sziklás és kavicsos strandot is kínál az oda látogatók számára.

Zadar, a templomok városa

Zadar városában számtalan történelmi jelentőségű kincs található meg, amely az építészet, a művészet és a kultúra lenyomatai egy-egy kor tükrében. Egyes nevezetességek egészen az ókorból származnak, így nagy jelentőségűek és igen ritka kincsnek számítanak.

A város egyik nevezetessége, a IX században épült Szent Donát-templom, amely előtt a Fórum áll. Ezt a teret időszámításunk előtt az I században hozták létre. A háromoldalú Fórumon egy csarnok áll, ahol több szobor is helyet kapott.

Az 1000-es évek elején épült Szűz Mária-monostor, ahol korabeli horvát királyok és uralkodók archívumait is őrzi. A második világháború ezen az épületen is otthagyta nyomait, de azóta gyorsan restaurálták. A Benedek rendiek 1170 környékén épült Szent Kresevan-temploma is Zadaron található. A háromajtós templom homlokzata letisztult, egyszerű ám déli részén egy nagy tér található.

Szintén Zadaron található az a Szent Simon-templom is, amelyet az V században építettek, majd Szent István-templommá átalakítottak, gótikus stílusban a XIV században. A kora keresztény, háromajtós bazilikaként épülő templom, mai formáját a XVI században nyete el, amikor barokk stílusban építették át. A templom oltárán helyet kaptak Zadar város védőszentjei, érdekes módon csontok formájában, koporsóban ábrázolva.

Zadar nyugati végén fekszik Dalmácia legrégebbi gótikus temploma, az Assisi Szent Ferenc-templom és kolostor. Jelentős hitgyülekező hely a Szent András-templom is, amelyet még a XVII században építettek és különlegessége, hogy a benne található freskók a XII századból származnak. Ez az épület mellett található a Szent Péter-kápolna is.

Az egyajtós templomok közül kiemelt épület a városban található, XIV században épült Szent Mihály-templom és kápolna is. Érdemes betérni a templomba megtekinteni a XIII századi feszületet és meglátogatni a művészeti gyűjteményt a kolostorban. A kopneni-kaputól nyugatra találjuk a Szent Domonkos-templomot, amely mellett megtaláljuk a város első egyetemét, melyet 1396-ban hoztak létre, a templomhoz tartozó kolostorban.

A Fórumtól nem messze található még egy ortodox templom, a Szent Prorok Ilija-templom, amelyet a XVI században építettek városi kereskedők. A templom különlegessége, hogy a XVIII században a szerbek átvették a templom igazgatását. A városi templomokat bejárni egy egész napos elfoglaltság, azonban ekkor érdemes megnézni, az egyházi művészet állandó kiállítását is a Szent Mária-kolostorban. A városban azonban nem csupán a templomok őrzik a város történelmét.

A Kalelarga és más látnivalók is várják az ide érkezőket

Zadar hosszú, háborúval dúlt történelmének nyomait hűen őrzik az egyes épületek falai. Borús és szomorú sorsát azonban fellendülés és gyors helyreállítás követte, így mára már egy igazi turistaparadicsommá nőtte ki magát. Azonban múltját nem tagadta meg és templomain kívül különböző várfalai, utcái és épületei emlékeztetnek fanyarú sorsára. A számtalan régi építmény mellett, azonban sok új, modern létesítmény is várja a turistákat.

Zadar egyik nevezetessége, annak sétálóutcája, amely a Kalelarga nevet kapta. Ez a Széles utca, a legismertebb utca Zadarban. A Nemzeti tértől húzódik a Fórumig. Bár a második világháborúban megsemmisült, a háború után teljesen újjáépítették, felújították modern stílusban. Zadarban van Dalmácia középkori építményeinek egyik legékesebbike, a Szent Anasztázia-katedrális is. Ennek az épületnek a harangtornya Zadar egyik jelképévé nőtte ki magát az évek alatt.

A város büszkesége a Muraj városfal, amely egy része még a római korból származik, még egyes elemei egészen a középkorba repítenek bennünket vissza. A városfal jelentős része azonban a XVI. században épült. Itt található a kapitány tornya és a Fose-kapucska, ahol a Kopneni kapu áll. Innen nem messze található a Szen Krsevan-templom közelében lévő tengeri kapu is, amely 1573-ból származik.

Érdemes ellátogatni az 1832-ben létrehozott Archeológiai Múzeumba is, ahol a VII. század és a XII. század közötti emléktárgyakat tekinthetjük meg. Egyes tárgyak egészen a neolitikus korból származnak. A város főtere a Nemzeti tér, amely nyugati oldalán a Szent Lovre templom található a XI. századból. Itt tekinthetjük meg a városi őrség épületét 1562-ből és az óratornyot is a XVIII. századból. A Nemzeti tér északi részén épült 1934-ben a városi tanács épülete, amely szintén megtekinthető.

Különlegesen káprázatos Zadar város Egyetemi épülete, amelyet a tenger ölel át. Ez a hatalmas terület és a bécsi építész tervezte épület uralja a városi panorámát. Az 1900-as évek legelején, 5 éven át épült épület neoklasszicista stílusban épült és alapzata „L” alakot formáz. A zadari látványosságok között jelentős helyet foglalnak el annak terei is. A Piazza dei Sinori téren található a gyönyörű Loggia publicita, amelyben a városi könyvtár található. Ezen a téren találhatjuk meg a Paraviat és a városházát, valamint a Piazza delle Erbe püspöki palotát is.

Zadar jelképe: a Szent Donát templom

Ha Zadarban üdülünk, az első dolog amit érdemes megtekinteni, az a város jelképének számító Szent Donát templom. A templomokban bővelkedő település legismertebb épülete igen különleges kinézetű. A horvát táblákon és térképeken a templomot „Crkva sv. Donata u Zadru”  néven fogjuk megtalálni. Ez az épület volt a kora román kor egyik legértékesebb műemléke egész Horvátországban. A XI. században épült, közel 30 méter magas épület körkörös elrendezésével a bizánci kort idézi, azonban még a bizánci stílus alapvetően díszes és színes, a Szent Donát templom letisztult, egyhangú és tökéletesen illeszkedik a helyi horvát építészeti jegyekhez.

A templom belseje is egyszerűen lett kialakítva. Oszlopai boltívekben végződnek, melyeket pillérek tartanak fenn. Az emelettel is rendelkező épületre csigalépcső vezeti fel a látogatókat. A háború által megviselt épületet a XVIII. században felújították. Bár manapság már nem tartanak itt túl sűrűn istentiszteletet, számtalan zenei estének ad otthont és több fontos program színhelye. Érdekesség, hogy a legtöbb fotón és promóciós anyagon, amelyen Zadart népszerűsítik, úgy fest, mintha a Szent Donát templom és a Zadar katedrális harangtornya egybe tartoznának, azonban a Szent Donát templomnak nincs harangtornya, az a torony a Szent Anasztázia katedrálishoz tartozik.

Zadar katedrálisa, a Szent Anasztázia katedrális

A helyszínen csak Katedrala sv. Stošije-ként ismert épület Zadar óvárosának északi részén helyezkedik el. Ez a legnagyobb és legmagasabb építmény Zadarban. Az ókeresztény bazilika helyén épült létesítményt a XI. században építették. A katedrális Szent Anasztázia vértanúról kapta a nevét, kinek maradványai a mai napig itt pihennek. Az épület mai alakját 1285-ben nyerte el, amikor is felújították a korábban ért támadások után. Azonban homlokzatát csak 1324-ben alakították ki a mai állapotára. Zadar katedrálisa kötelező látnivaló a nyaralás alkalmával. Rengeteg turista fényképezkedik le vele.

A gótikus stílust képviselő épület belső tere monumentálisan lett kialakítva, homlokzatán egyaránt megtalálhatóak a függőleges és a vízszintes tagolások. Kapuja felett Szűz Máriát és a kis Jézust láthatjuk, valamint Zadar védőszentjeit: Szent Anasztáziát és Szent Kresevánt. Harangtornyát még a XV. században kezdék építeni és mai napig szimbóluma a városnak. Az épület különlegessége, hogy Zadar katedrálisa a legnagyobb templom egész Dalmáciában. Hosszú élete során két pápa is meglátogatta már. Legutóbb 2003-ban, II. János Pál pápa áldotta meg, Szent Anasztázia sírjánál.

Modern különlegesség Zadarban: a Tengeri Orgona

Noha a neve alapján egyből egy hangszerre asszociálnánk, a Tengeri Orgona elsősorban egy emlékmű és építészeti remekmű. Bár tény, hogy az alkotók úgy alakították ki, hogy a fuvallat megszólaltassa a természet hangjait a kialakított járatokban. Az igen népszerű építmény a délszláv háború után épült, miután Zadar súlyosan megsérült. Egy főmérnök, egy hangtechnikus és egy hidraulikus mérnök tervezte és valósította meg a Morske orgulje nevű látványosságot.

A 2005-ben épült, 10 méter hosszú épített hangszer különlegessége, hogy hét párhuzamos lépcsősorból áll, melyeken 5 darab furat van. Az orgona 35 csőből (sípból) áll, amelyek a tengeri szél és a hullámok hatására képesek megszólalni és véletlenszerű zenét játszani. A zadari Tengeri Orgona igazi látványosság a helyiek és a turisták körében egyaránt, hiszen a hantjáték méltó zárása lehet egy napnak és a lépcsőkön ülve csodálatos látvány tárul elénk, naplemente közben, mikor a napsugarak érintkeznek a csodálatos vízzel fedett horizonttal.

A Nap köszöntése szimbolizálja a természettel való kommunikáció és együttélés fontosságát

Csupán néhány méterrel a Tengeri Orgona mellett, nemrégiben újabb látványossággal bővült Zadar. A horvátul Pozdrav Suncu nevű alkotás, tulajdonképpen egy 22 méter átmérőjű, kört formáló napelem együttes. Az óriási kör a Napot szimbolizálja és több mint 300 üveglap alkotja. A Nap mellett a többi bolygó is helyet kapott méretarányosan. Még a Tengeri Orgona a hangok játéka, ez az alkotás a fénnyel játszik. Nappal ugyanis a napelemek feltöltődnek a napsütésben és sötétedés után látványos fényjátékkal szórakoztatják a turistákat. Érdekesség, hogy az itt összegyűjtött energia nem csak az esti szórakoztató lámpákat képes ellátni, hanem az egész partvidéket ez a bioenergia látja el. Így, a Nap köszöntése tulajdonképpen agy 50 ezer kWh energiát előállító mini-erőmű is egyben.

A zadari élet központja: a Népek tere

A Narodni trg, azaz a Népek tere az óváros déli részén található. Ide fut be a gyalogos híd és a Tengeri kapu is. Ez a tér már a középkorban is fontos szerepet játszott a helyiek életében és a mai napig ez a városi élet központja. A teret a XVI. században építették újjá olaszos, reneszánsz stílusban. Itt található az 1803-ban épült Óratorony és a városi őrség épülete, amely 1520-ban épült. Ezzel szemben van az 1565-ben épült Loggia, amely korábban kormányzói épület, majd bíróság volt, jelenleg pedig kiállítóteremként funkcionál. A tér keleti oldalán épült 1562-ben a Pedrini palota, amely egy gyönyörű reneszánsz stílusú erkéllyel büszkélkedhet. Itt üzemel a városháza és a helyi múzeum is. Érdekesség, hogy a városba 1520-ban vezették be a közvilágítást, addig fa tüzelésű és olaj lámpások működtek. A Népek terén ennek a kornak a tiszteletére állítottak fel egy hatalmas fém lámpát, amely hűen tükrözi a régmúlt közvilágítás emlékeit. A Népek terétől szinte minden fontosabb látványosság felé elindulhatunk. Északra a Szent Donát templom és a katedrális, délre az Öt kút tere, nyugatra az Egyetem, keletre pedig a Tengeri kapu található.

A Szárazföldi kapu, a várfalak és az Öt kút tere

Zadar egy kis szigetre épült, ezért a középkor elején erős várfalak és bástyák ölelték át, hogy megóvják a település lakóit, annak ellenségeitől. Zadar volt a Velencei Köztársaság legnagyobb erődítménye, így még a törökök sem tudták elfoglalni a XVI. században. Az új, 1543-ban épült Szárazföldi kapu, a római alapokra épült, ugyanis az eredeti Városkapu súlyosan megsérült. Ékkövén a város egyik védőszentje Szent Kreseván látható egy szárnyas oroszlán mellett. A diadalív formájú kapu egész Dalmácia területének egyik legszebben megmaradt műemléke. Zadarba korábban csak egy széles árok felett, fahídon lehetett bejutni nyolc kisebb- nagyon keresztül. Már viszont csupán néhány kapu maradt meg és a várfal nagy része is megsemmisült.

Az Öt kút tere (Pet burana) a Szárazföldi kapu és a városi park között helyezkedik el. A XVI. századik itt egy óriási árok tátongott, ám a háború alatt villámgyorsan épült fel erre a helyre a várfal és az őrtorony. Azonban ez a fal elválasztotta a település lakóit az ivóvíztől, mivel a kutaik a falakon kívül maradtak. Azért, hogy ne maradjanak víz nélkül a lakosok, a kutak elé óriási víznyelő tárnákat és vízvezeték rendszert építettek. A várfalnál egy nagy ötszögletű torony található, ez a Kapitány torony. Zadar kapitánya innen irányította a város működését. Bár korábban tíz ilyen torony is volt Zadarban, mára már csupán ez az egy maradt meg. A torony tetejéről csodálatos kilátás nyílik Zadar óvárosára. Ha Zadarban járunk, próbáljunk meg minél több látnivalót felkeresni és biztosan csodálatos élményekkel gazdagodva térünk majd haza onnan.